Studio–SOS the Spirit Of Sweden
Studio–SOS-the Spirit Of Sweden, är en studio i Malmö för produktion av konst, musik, kulturevenemang mm. Studion etablerades 1996 i samband med att jag fick i uppdrag av SJ och AF-kultur att iscensätta kulturvagnen. En ombyggd tågvagn á la intercity som följde ordinarie tåg STHLM. Götegorg, Malmö. Jag, Sten-Ove Persson valde att göra en tågopera. En installation med en rullande vänthall. Alla fönster täcktes för förutom två som ramades in i guldramar med tavellampor och mässingsskyltar med texten ”futuristiskt landskap.1996. tillhör svenska folket”.
När tåget rörde sig rörde sig motivet i det inramade fönstret, dvs tavlan var utsikten. Stillbild när tåget stog stilla och futuristisk när tåget var i rörelse. I mitten av det brädlagda golvet hade vi placerat ut bänkar, som i en vänthall eller ett museum. Detta var ett intercitytåg och vagnen var placerad sist i tåget. Längst bak i vagnen visades en film. En film från en annan tågresa. Östersund – Storlien som är Sveriges mest kuperade tågsträcka. Den filmades i loket av mig och Anna Kindvall. I andra änden av vagnen visas en annan film. Stefan Pöntinen som ”buksjunger” du gamla du fria du fjällhöga nord. I mitten ett runt stålbord med en båtkompass. Ur väggarna strömmar specialkomponerad musik av Stefan Pöntinen och sånger (arior), skillingtryck, av Malin Carlberg. Inredningen var designad av Anders Källström. Vagnen följde tåget Malmö – Stockholm, Stockholm – Göteborg, Göteborg – Malmö from november 1996 t.o.m januari 1997. Installationen fick namnet oggi come oggi som också gavs ut (dvs musiken) som en cd utgåva.
Vi samarbetade därefter med VBB arkitekter i ett projekt ”X-land” som handlade om konst som återvinning i samband med iordningställandet av spillepengens sopberg till en publik park. För detta erhöll vi 1997 TCO:s kulturpris.
Samma år dukade vi upp hemma hos Bo Jonsson. Skådespelaren Bo Jonsson upplät då och då sitt hem till konstutställningar och andra kulturevenemang. Vi gjorde en utställning med titeln Bohemens död. Hjertrud Sandqvist och Lars Nilsson från konsthögskolan hade just publicerat en artikel i Sydsvenskan där de menade att bohemen inte ryms i den nya konstnärsrollen. Det tyckte vi var så pinsamt och skrattretande så vi öppnade en burk surströmming. Stackars Bo Jonsson. Han blev attackerad av grannarna.
Vi inom Studio–SOS arbetade ganska mycket de följande åren med och inom konstnärsgruppen och galleriet rostrum. Vi ställde bl.a ut på hållplats 1 i Karlskrona konsthall. Vi arbetade med projektet artist to artist där vi deltog i Le Genie de la Bastille, Paris tillsammans med pariskonstnärer och konstnärer från bl.a. Berlin, Amsterdam, Budapest och Modena. Vi gjorde en installation där på les metallos samt 5 st performances. Det var år 2000. Året efter samarbetade vi med pariskonstnärerna i Malmö, dels med en gemensam utställning på rostrum och i en performances Hipp Hipp Hurra, en parafras på Skagen målarna, i Magistralsparken på Malmöfestivalen.
Vi hade en separatutställning med performance inslag på galleri rostrum år 2000.
2002 blev vi inbjudna att deltaga, med konst och musik, på Scandfestivalen i New Jersey USA. Vi var där i september och passade även på att göra konsert och utställning på White House Hotel i New York.
Strax därefter var vi med på utställningen Malmö – Berlin, ett artist to artist projekt. Utställningarna ägde rum både i Berlin och Malmö.
De följande åren deltog vi i utställningar och uppträdanden i Amsterdam, Staffanstorps konsthall, med Tuss Lysén och Linköpings konsthall Passagen tillsammans med rostrumkonstnärer. Vi har nu varit fokuserade på vår studio här på Hantverkaregatan 17 i Malmö. Vi har haft en del fönsterutställningar s.k open windows med verk av bl.a Per Wizén, Kenneth Croneland, Alba Enström, Erik Casten Carlberg, Sten-Ove Persson, Anna Kindvall, Malin Carlberg m.fl. I vårt Showroom/galleri har vi haft utställningar med olika teman. Mary Rouge har visat design i samband med designtorget på S:t Knuts torg, september 2007.
2008 höll vi stängt pga sjukdom. Alba Enström ställde ut aktuella målningar under våren 2009. I samband med den utställningen hade vi några events med musik, bl.a deltog Johannes Nästersjö, Stefan Pöntinen, Pontus Lundberg, Malin Carlberg. Därefter startade vi samarbetsprojektet Art and Nature med floristen Kristina Nolin från Florera. I samband med öppningen spelade SOS-the Spirit låtar av Charles Jäderberg. Charlie sång och gitarr, Malin Carlberg keyboard och Sten-Ove Persson/harpstoned munspel.
I december 2009 iscensatte studion utställningen ”Advent/Adventure” med målningar av Sten-Ove Persson och med musik av Malin Carlberg och Pontus Lundberg på piano.
Åren mellan 2009 och 2024 har vi fortsatt att arbeta med vår konst och musik bl.a i SOS-the Spirit.