Studio-SOS

Studio-SOS art & music

Studio-SOS är en plattform för produktion och presentation av konst, musik och kulturevenemang. Studion inbjuder även till olika events som minikonserter, visningar av konst, vi erbjuder även leasing/hyra av  av konst. Här möter du konstnärerna Malin Carlberg och Sten-Ove Persson. Studio-SOS (the Spirit of Sweden) etablerades 1996 i samband med att konstnären Sten-Ove Persson fick i uppdrag av SJ och AF-kultur att iscensätta kulturvagnen. En ombyggd tågvagn à la intercitytåg som följde ordinarie tåg Stockholm-Göteborg- Malmö mellan november 1996 t.o.m januari 1997.

LÄS MER OM “OGGI COME OGGI”!

 Sten-Ove valde att göra en tågopera. Oggi Come Oggi en installation med en rullande vänthall. Alla fönster täcktes för förutom två som ramades in i guldramar med tavellampor och mässingsskyltar med texten “futuristiskt landskap.1996. Tillhör svenska folket”. När tåget rör sig rör sig motivet i det inramade fönstret, d.v.s tavlan är utsikten. Stillbild när tåget står stilla och futuristisk när tåget rör sig. I mitten av ett brädlagt golv placerades bänkar ut, som i en vänthall eller ett museum. Detta var ett intercitytåg och vagnen var placerad sist i tåget.

Längst bak i vagnen visades en film. En film från en annan tågresa. Östersund – Storlien som är Sveriges mest kuperade tågsträcka. Den filmades i loket av Sten-Ove och Anna Kindvall. I andra änden av vagnen visas en annan film. Stefan Pöntinen som “buksjunger” du gamla du fria du fjällhöga nord. I mitten ett runt stålbord med en båtkompass. Ur väggarna strömmar specialkomponerad musik av Stefan Pöntinen och sånger (arior), skillingtryck av Malin Carlberg. Inredningen var designad av Anders Källström. Installationen fick namnet oggi come oggi som också gavs ut (d.v.s musiken) som en cd utgåva.

Vi inom SOS ( the Spirit of Sweden) arbetade ganska mycket de följande åren med och inom konstnärsgruppen och galleriet rostrum. b l.a. ställde vi ut på hållplats 1 i Karlskrona konsthall. Vi arbetade med projektet artist to artist där vi, Le Genie de la Bastille, Paris tillsammans med Pariskonstnärer och konstnärer från b l.a.  Berlin, Amsterdam, Budapest och Modena. Vi gjorde en installation där på les metallos samt 5 st performances. Det var år 2000. Året efter samarbetade vi med Pariskonstnärerna i Malmö, dels med en gemensam utställning på rostrum och i en performance “Hipp Hipp Hurra#, en parafras på Skagen målarna, i Magistratsparken på Malmöfestivalen.   

2002 blev vi inbjudna att deltaga, med konst och musik, på Scandinavian festival i New Jersey USA. Vi var där i september och passade även på att göra konsert och utställning på White House Hotel i New York. Strax därefter var vi med på utställningen Malmö – Berlin, ett artist to artist projekt. Utställningarna ägde rum både i Berlin och Malmö. De följande åren deltog vi i utställningar och uppträdanden b l a i Amsterdam, Staffanstorps konsthall, med Tuss Lysén och på Linköpings konsthall Passagen tillsammans med rostrumkonstnärer.

Vi har nu varit fokuserade på vår studio här på Hantverkaregatan 17 i Malmö. Vi har haft en del fönsterutställningar s.k Open Windows med verk av b l.a. Per Wizén, Kenneth Croneland, Alba Enström, Erik Casten Carlberg, Sten-Ove Persson, Anna Kindvall, Malin Carlberg m f l. I vårt Showroom/galleri har vi haft utställningar med olika teman. Mary Rouge har visat design i samband med designtorget på S:t Knuts torg, september 2007. 2008 höll vi stängt p.g.a sjukdom. Alba Enström ställde ut aktuella målningar under våren 2009. I samband med den utställningen hade vi några events med musik, b l.a.  deltog Johannes Nästersjö, Stefan Pöntinen, Pontus Lundberg, Malin Carlberg. Därefter startade vi samarbetsprojektet art and nature med floristen Kristina Jäderberg från Florera. I samband med öppningen spelade SOS-the Spirit låtar av Charles Jäderberg. Charles sång och gitarr, Malin Carlberg, keyboard och Sten-Ove Persson munspel. I december 2009 iscensatte studion utställningen “Advent/Adventure” med målningar av Sten-Ove Persson och med musik av Malin Carlberg och Pontus Lundberg på piano. Studio-SOS arbetar nu med att etablera olika musik och kulturprojekt tillsammans med våra vänner i Köpenhamn och Berlin. Mer info om detta kommer fortlöpande. 

Fika paus med konstnärssamtal utanför vår studio/atélje på Hantverkaregatan i Malmö. ( foto Malin Carlberg )